2013. február 21., csütörtök

Szellemi tisztaság

Mit jelent?

 Azt, hogy tisztában van vele(a személy), hogy csakis az igazság szerint érdemes életet vezetni, tisztában van vele, hogy az igazság rejtve is lehet, alig észrevehetővé is válhat, de sose szünik meg lenni és a mindig létezés/öröklét  színvonalán él.

Azzal is tisztában van, hogy az igazságért gyakran nagyon meg is lehet szenvedni , sokszor nagyon sokat és reménytelennek tűnően  kell harcolni és mégis ez az út az igazi. Igazság nélkül nincs megnyugvás. Hazugságban , hamisságban élni mindig zaklatottságot, ingerültséget feltételez.

Tisztában van vele, hogy látása homályossá válhat és gyakran nem sikerül neki se látni az igazat, de egyúttal azzal is tisztában van, hogy mégse érdemes lemondania a további kutatásról azért, hogy megtalálja az igazságot és megnyugodjon.

Tisztában van vele, hogy egyedül az igazság szabadít fel.

Tisztában van azzal, hogy félni nem attól kell, hogy lelepleződik a hazugság, hanem attól, hogy nehogy ne lepleződjőn le. Az egyetlen  , úgymond normális és jogos félelem  az, amikor az ember attól fél, nehogy ne legyen elég fénye , és ébersége ( igazságra való érzékenysége), hogy megtalálja az igazság útját.

Tisztában van vele, hogy minden szeretetérzés torzul, ha azt nem hatja át az igazság fénye. Így keletkezik a ragaszkodás, az érzelgősség, a panasz, az elnézés, a kegyes hazudozás.

Tisztában van vele, hogy semmiféle kép mutatásának, ami még őelőtte sem tiszta- ő se lát tisztán még- nincs értelme, mert ezzel saját magát árulja el és saját magát keveri sötétségbe. Mi a sötétség? A nem látás, a fényhiány. Ennek hiányában nem lehet igazságot lelni. Ugyanakkor viszont, arra törekszik- mert tisztában van vele- , hogy szeme felnyíljon arra, amit még nem képes tisztán látni.

Tisztában van vele, hogy van ahol neki is még kérdeznie kell és olyan nincs, hogy a létezés összes helye egyazon időben világos legyen. Ugyanis valami mindig elmerül.
Viszont tisztában van vele, hogy meg lehet szerezni azt a képességet, amivel az alámerült helyeket is be tudja világítani, amikor eljön az ideje.

A szellemi tisztaságban élő ember ezért szabad. Szabad , mert egyetemesen képes tájékozódni és arra rendezkedik be, hogy az elemzést nem hagyhatja abba, hogy ez az emberi élet egyetlen fő foglalkozása. Igazzá tenni a hamisat, jóvá a rosszat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése