2012. március 20., kedd

115 éve született Hamvas Béla

Nagyon gazdagok vagyunk, hogy ekkora gondolkodót és igazmondót szült a nemzetünk.
Értékeljük? Értjük? Észrevesszük, hogy szánkba rág olyan igazságokat, amik hosszú gondolkodás útján sem jutnának eszünkbe?

Sokat köszönhetek Neked Béla bácsi, pedig sose ismertelek személyesen! :) Úgy néz ki azonban elég  volt , ha nyitottá váltam és Te a szavak által felvilágosítottál a könyveiden keresztül ! Hála érte!


"Az érvényesülés, vagyis a politika, más szóval az ördög, ismét más szóval a karrier, végeredményben a gyakorlat és a prosperitás túlságosan csábító, és aki egzisztenciálisan csak egy kicsit is férges, azt az állhatatosságot, amire szükség van, nem tudja megvalósítani. A bukások százai után a bukások újabb százai következnek.
Amit ezen a helyen mondani lehet, csak egy: lemondani. Nem szabad karriert csinálni. Mit kell tenni? Várni. Ismét csak várni. (...) És nem lázadni. A lázadás letaszít az istenek útjáról, de letaszít az ősök útjáról is. A lázadót kitaszítják az istenek , de kitaszítják az ősök is.Nem lázadni! Szolgálni, türelmesen, áhítattal, kitartással, lemondással szolgálni a géniuszt és az isteneket és az igazságot. Várni és hallgatni és ismét várni. Szegényen? Elnyomva? Megtaposva? Igen. Nincs más mód, csak egy : várni.-Hamvas Béla, A magyar Hüperion.

"Ha az ősök útja és az istenek útja elvált, az embernek a két út között választania kell. Sohasem lehet kétség, hogy melyik a helyes, mint ahogy nem lehet kétség afelől, hogy melyik a hasznos. Az ősök útja a hasznos: itt van az , amit a föld adni tud. Megadja?
Talán.
Az istenek útja nehéz. Ha az ember erre lép, a föld megtagadja. Számolnia kell azzal, hogy a javakból nem kap semmit, egyedül maradhat és szegényen. De az istenek megadják neki, amit ember csak az istenektől kaphat.
Biztos." Hamvas Béla, A magyar Hüperion
SZERKESZTÉSTÖRLÉS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése